Mentorship pentru Ionut.

Ionut este un baiat simpatic de 15 ani, abandonat la nastere si-apoi adoptat de la varsta de 2 ani.

In 2012 mama adoptiva a decedat, rapusa de o boala crunta ce au lasat urme adanci si in Ionut.

De-atunci el se afla sub ingrijirea bunicii lui in varsta de 76 de ani.

Venitul familiei? 1.500 de lei.

Probleme? Dezvoltarea emotionala, psihica si fizica. Situatia nu este tragica dar asta micu’ are nevoie de ajutor, are nevoie de indrumare, are nevoie de mentorship (folosim termenul englezesc pentru ca el exprima perfect un intreg concept).

Ce am facut noi pana acum: prin mana profesionista a unuia dintre asistentii sociali cu care noi lucram am facut o evaluare initiala a celui mic.

De-acum incolo trebuie sa identificam extrascolarele pe care Ionut le-ar putea urma, putem identifica sportul care i-ar face lui cel mai bine si ii putem gasi cativa oameni care sa-i fie alaturi, cu care sa vorbeasca si care sa-l ajute in drumul sau.

De ce il ajutam? Pentru ca pana acum a primit destule lovituri, ar fi cazul sa primeasca si niste maini de ajutor.

La momentul acesta nu este nevoie de bani, dupa ce vom identifica ce este de facut, de-abia atunci vom vedea cum ajutam cu finantarea cheltuielilor respective.

Punem mai jos raportul initial, cu cenzura de rigoare (am decis sa facem totul pentru a il expune cat mai putin pe cel mic dar si pe bunica lui).

Daca tu crezi ca poti ajuta, de vrei sa te implici, daca ai vreo idee… da-ne de stire repejor!

RAPORT DE EVALUARE INIŢIALĂ

PRIVIND SITUAŢIA COPILULUI “IONUT”

În data de 27.02.2014, am dat curs solicitarii telefonice prin care ni se aducea la cunostinta despre situatia sociala a minorului zzzz Ionut zzzzz, elev al zzzzzzz. La data deplasarii in teren si din discutiile purtate cu minorul si bunica materna a acestuia au fost obtinute informatii cu privire la mediul familial si relaţiile dintre aceştia şi societate.

Date despre copil:

Nume şi prenume: zzzzz IONUŢ zzzzzz

Data şi locul naşterii: 13.06.1999, Bucureşti, sector 1

Mama: zzzzzzz

Tata: NATURAL

Domiciliul legal şi în fapt: Str. zzzzzzzzzz sector 4, Bucureşti

Starea de sanatate: Copilul este clinic sănătos şi nu prezintă la nivelul corpului urme de violenţă, se află în tratament cu Pramistar, Medikinet, Finlepsin in evidenta medicul neuropsihiatru si a medicului de familie, dr. zzzzzzz

Situaţia şcolara: elev în clasa a VI-a, repetent 1 an. În prezent, situaţia şcolară este mulţumitoare,
fiind sprijinit de cadrele didactice, colegi şi părinţii acestora.

Date despre părinţi:

Nume şi prenume: zzzzzzzzzz (decedata din anul 2012)

Scurt istoric al cazului:

În data de 20.02.2014, reprezentanţii scolii zzzzzz au sesizat situaţia familială şi socială a minorului zzzzz Ionuţ zzzzz.

Minorul a fost adoptata de la vârsta de 2 ani şi s-a integrat foarte bine în familia mamei, neexistând probleme şi/sau conflicte, iar în prezent, conform sentintei civile se afla in tutela la bunica maternă numita zzzz zzzzzz în vârstă de 76 de ani, este văduvă şi pensionară cu un venit lunar de aproximativ 1500 lei.

Din declaraţiile verbale ale doamnei zzzzzzz şi ale nepotului său a reieşit faptul că îndelunga suferinţă a mamei a marcat existenţa minorului, cauzându-i ulterior o depresie, pentru care în prezent urmează un tratament medicamentos, care este monitorizat trimestrial.

Relaţia dintre bunică şi nepot are un suport pozitiv şi o implicare maximă în stabilirea tuturor priorităţilor şi a programului zilnic.

Încrederea de sine este scăzută, iar intenţiile viitoare nu se definite ca şi repere în viaţă, fiind necesară recuperarea unor achiziţii şcolare anterioare.

Bunica maternă şi nepotul locuiesc împreună şi se autogospodăresc. Locuinţa este de tip apartament confort I format din trei camere, plus dependinţe, cu piese de mobilier din generaţia anilor 1980, fiind bine întreţinute. Nu se înregistrează datorii la cotele de întreţinere sau la bănci.

Nu există rude materne ale minorului care să fi dorit să se ocupe de creşterea şi îngrijirea lui Ionuţ.

Motivul pentru care Ionuţ este în prezent marcat este faptul că repetă clasa a VI-a şi pentru aceasta îşi doreşte să trăiască o nouă experienţă ca cea din vara anului 2013, când a fost plecat în Italia alături de colegii de clasă şi a revenit în ţară, unde i-a povestit bunicii despre cele văzute.

De asemenea, există din partea lui Ionuţ disponibilitatea practicării unui sport.

Concluzii şi propuneri:

Având în vedere cele menţionate mai sus, cât şi faptul că bunica şi nepotul acesteia sunt în permanenţă receptivi şi dornici să trăiască orice moment al vieţii de familie propunem monitorizarea cazului până la finalizarea actualului an şcolar şi susţinerea acestuia în cadrul unui program sportiv bine structurat şi a unui program recreativ în timpul vacanţei de vară 2014.

ASISTENT SOCIAL DIANA CHIŢU

depresia

3 thoughts on “Mentorship pentru Ionut.”

  1. Buna! Acum ca incepe noul an scolar Ionut are nevoie de rechizite si haine. Cine poate da o mana de ajutor este binevenit. Multumim mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *